ZAJEDNICA ŠPORTSKO RIBOLOVNIH DRUŠTAVA I UDRUGA BJELOVAR

Dopušten je ribolov po propisanim pravilima - Odluka o ribolovu nalazi se u rubrici aktualnosti ODGODA SVIH SASTANAKA I TAKMIČENJA - Po naputku stožera civilne zaštite do daljnjeg odgađaju se svi dogovoreni sastanci i ribolovna takmičenja ŽŠRS i ZŠRDUB. Bistro Predsjednik ZŠRDUB Željko Laklija OBAVIJEST O ODGAĐANJU RIBIČKOG ISPITA - Ribički ispiti se odgađaju dok se ne stvore uvjeti za normalno kretanje ljudi. Lp Željko Laklija Zapisnik sa skupštine ZŠRDUB 20.02.2020. -
Potočna mrena

Mrena potočna (lat. Barbus meridionalis) je slatkovodna riba koja pripada obitelji Cyprinidae.

  • Latinski naziv: Barbus meridionalis
  • Lokalni nazivi: sapača
  • Maks. dužina: 25 cm
  • Maks. težina: 200 g
  • Vreme mresta: od marta do juna

Mrena potočna ima valjkasto i izduženo telo koje se, od analnog otvora prema repu, naglo se sužava. Na leđima ima brojne tamne mrlje koje dosežu sve do bočne linije. Boja tijela joj je modrozelenkasta ili tamno crna. Površina tijela joj je dosta ljigava.

Mrena potočna je rasprostranjena širom Europe, a spada u bezopasne vrste koje kratko žive i to isključivo u čistim, brzim i hladnim vodama, iznad pjeska i mulja. Hrani se larvama i sitnim račićima, rijetko insektima.

Mrena potočna se tokom jedne godine mrijesti u nekoliko navrata, što zavisi od životnih uvjeta svake vode. Sigurno je da na prvo „svadbeno putovanje“, u gornje dijelove potoka, polazi u rano proljeće.

  Slatkovodne ribe - Sve