Sportsko ribolovno društvo “Česma” Bjelovar

Sastanak Upravnog odbora ZSRDUB-a 4.3.2024 - Sastanak Upravnog odbora održati će se u ribičkom domu Lug 4.3.2024 u 19h Tema je poribljavanje i dogovor oko dobavljača ribe za naredni period

Sportsko ribolovno društvo “Česma” Bjelovar, grad Bjelovar

O NAMA

Sjedište: 43000 Bjelovar, Rudolfa Wagnera 7
Osnovano: 3. veljača 1929. godine
Upisano u registru udruga: 21. siječnja 1998. godine
Upisano u registru športskih djelatnosti: 12. prosinca 2006. godine
Ciprinidne ribolovne vode:  udruga raspolaže sa: 4 umjetna jezera Vujčevac, polje kod Tomaše, površina 3,2 ha i dubina 2,0 m
Ribolovne vode nastanjene: šaran, amur, babuška, štuka, bijeli i sivi tolstolobik, som, crni somić, deverika , linjak

 

KONTAKT

Predsjednik: Marijan Žugović - 099 7948 100ribololovmarijan@gmail.com
Dopredsjednik:  Josip Jandroković - 099 7457 780jandrokovic1111@gmail.comIvan Aleksa - 098 9118 024 , 
Tajnik:  Željko Matković -  
Blagajnik: Božidar Kranjec - 098 1353 407 

 

POVIJEST

SRD "Česma" Bjelovar osnovano je 28. travnja 1929. kada je u restauraciji "Brcković" u Bjelovaru održana prva "redovita glavna skupština ribarskog društva Česma u Bjelovaru". Od samog početka društvo organizira niz aktivnosti. 1929. za građanstvo organizira veliki izlet na rijeci Česmu "Vikend na Česmu" koji okuplja više od 1.000 građana. Tada organizira izbor za Miss Česme, prvo natjecanje u udičarenju i velikoj zabavi. Društvo je dugi niz godina poznato po organizaciji zabave za građanstvo, posebno poslije Drugog svjetskog rata i sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Prve zabave organiziraju se na ribnjacima društava koji se počinju graditi 1930. godine u Mlinovcu uz rijeku Bjelovacku. Od tada počinju briga o vodama i zakupu vode.Osim rijeke Česme, zakupljuje za ribolov rijeku Ilovu, Bjelovacku, Dravu i njene rukavce. Vodi se briga i oko izgradnje svojih voda. Do 1935. izgrađuje dva bazena mrijestilišta u Mlinovcu. Ti su bazeni tijekom Drugog svjetskog rata zatrpani. Poslije rata, društvo organizira ribolovce za članstvo na rijeci Dravi, šoder grabi u Molvama i na Šodericama kod Koprivnice. Na rijeci Česmi, zbog poboljšanja uvjeta ribolova u nekoliko navrata gradi brane. Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća uređen je ribolov za članstvo na starom viru mlin u Brezovcu. Tu članstvo dugi niz godina obavlja ribolovnu aktivnost. No, zbog nastajanja Bjelovacke taj ribnjak društvo napušta.Paralelno vodi brigu i o jezeru Pulman, ali ga zbog obližnje farme JNA mora napustiti. Dugi nz godina vodi brigu i šoderici na Molvama, jezeru Čibgi Lingi gdje kupuje mlin i pretvara ga u svoj dom s spavaonicama na katu i restoran i društvene prostorima na prizemlju. Godine 1976./77. počinje gradnju ribnjake u Tomašu, gdje u sljedećim godinama društvo gradi četiri kazete ukupne površine oko 3,2 hektara. U međuvremenu prodaje kuću u Molvama i započinje s tim sredstvima izgradnja kuće na obali ribnjaka u Tomašu, kako bi klupske prostorije sa raznih mjesta u gradu Bjelovar preselio u dom na ribnjaku. Tijekom postojanja društvo intenzivno  vodi brigu, od Bjelovacke, Plavnice, Česme, preko Ilova do jezera u Molvama. Od 1978. poribljuje ribnjake u Tomašu i posljednjih godina u prosjeku s oko tri tona šarana i amura. 

Od samih poćetaka druątve intenzivno vodi brigu o natjecanjima. S organizacijom i sudjelovanjem na natjecanjima u lovu riba i bačačkih disciplina od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Ekipe seniora društva sudjeluju na završnicama Kupa Hrvatske i brojnim prijateljskim natjecanjima u Hrvatskoj i na Sletovima kadeta - pionirskim prvenstvima Hrvatske. Prvi veliki uspjeh društava u lovu ribe udicom na plovak postižu omladinci "Cesme" 1980. u sastavu: Elemir Farkaš, Dražen Taras i Mladen Vranić , kada na prvenstvu Hrvatske osvajaju drugo mjesto. Elemir Farkaš kao drugoplasirani i Mladen Vranić kao trečeplasirani u pojedinačnom poretku ulaze u sastav reprezentacije Hrvatske i nastupaju na prvenstvu Jugoslavije u da Gornjem Milanovcu, gdje je Elemir Farkaš ušao u reprezentaciju Jugoslavije. Zatim kadetkinje drušva na Sletu pionira 1980. u Kumrovcu osvajaju pojedinačno prva dva mjesta.
Najveće uspjehe društvo postižu u samostalnom dijelu Hrvatske, kada su: 
kadeti, kadetkinje, juniori, juniorke i seniori, u lovu ribe udicom na plovak, spin ribolovu, ribolovu pastrva prirodnim mamcima na brzim vodama i ribolovu pastrva prirodnim mamcima na zatvorenim vodama (jezerima). osvajali prvenstva države i nastupali za reprezentaciju na svjetskim prvenstvima i svjetskim ribolovnim igrama.

Društvo dugi niz godina organizira natjecanja u lovu riba udicom na plovak.
Društvo od 1976. godine neprekidno organizira međuklupsko memorijalno natjecanje u spomen na Antuna Čika jednog od osnivača i prvog "lovnog meštra". 
Društvo od 2005. organizira šaransko natjecanje "24 sata Tomaša".
Ekipe društava nastupaju u Županijskoj ligi u lovu riba i šaranskog ribolova, te na prijateljskim natjecanjima širom Hrvatske, ali i van nje. Seniori društva nastupili su tako na natjecanjima u Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Broj članova društva kreće se od pedesetak godine 1929. godine do preko 800 sedamdesetih godina prošlog stoljeća, dok je u posljednjim godinama u društvu konstantno oko 120 članova.
Veliku pažnju posvećuje brizi o ribnjacima u Tomašu, završavanju doma, poribljavanju i razvoju ribolovnog turizma, te s tim u vezi i uređenja infrastrukture i održavanja puta do ribnjaka.

Prioritet društva je briga o članovima, očuvanje i zaštite prirode, okoliša i biološke raznolikosti, čime društvo pokazuje i dokazuje svoju ozbiljnost, ali i sposobnost da sve to realizira. Zbog toga, ali i zbog razvoja sportskih aktivnosti, društvo radi i unapređuje rad u društvu i približava društvo mladiima u lokalnoj zajednici, kroz školu ribolova, natjecanja i edukacije.