ZAJEDNICA ŠPORTSKO RIBOLOVNIH DRUŠTAVA I UDRUGA BJELOVAR

Dopušten je ribolov po propisanim pravilima - Odluka o ribolovu nalazi se u rubrici aktualnosti ODGODA SVIH SASTANAKA I TAKMIČENJA - Po naputku stožera civilne zaštite do daljnjeg odgađaju se svi dogovoreni sastanci i ribolovna takmičenja ŽŠRS i ZŠRDUB. Bistro Predsjednik ZŠRDUB Željko Laklija OBAVIJEST O ODGAĐANJU RIBIČKOG ISPITA - Ribički ispiti se odgađaju dok se ne stvore uvjeti za normalno kretanje ljudi. Lp Željko Laklija Zapisnik sa skupštine ZŠRDUB 20.02.2020. -
Dvoprugasta uklija

Dvoprugasta uklija (Alburnoides bipunctatus) naseljava potoke i brdske rijeke sa dobro oksigeniranom i brzom tekućom vodom te se na takvim mjestima može naći u velikom broju. U Hrvatskoj dolazi u vodama dunavskog slijeva. U Crvenoj knjizi slatkovodnih riba Hrvatske nalazi se u kategoriji najmanje zabrinjavajućih vrsta (LC), a na ILUC-ovom popisu je nema. Također nije zaštićena pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama.

Tijelo dvoprugaste uklije je visoko i bočno spljošteno, glava srednje velika, obično je dugo od 10 do 12 cm. Duž bočne strane nalazi se tamna linija, sastavljena od dva reda sitnih tamnih točkica. Ta linija dijeli trbuh od leđa.

Hrani se planktonskim i bentoskim organizmima, kukcima s površine a ponekad i algama.

Spolno sazrijeva u drugoj godini, mrijesti se parcijalno od početka svibnja do srpnja u tekućoj vodi koja je bogata kisikom. Ne živi duže od pet godina.

Prethodni
  Deverika
Sljedeći
Gavčica  
  Slatkovodne ribe - Sve