ZAJEDNICA ŠPORTSKO RIBOLOVNIH DRUŠTAVA I UDRUGA BJELOVAR

OBAVIJEST O ZABRANI RIBOLOVA - KAKO SU SE POJAVILA RAZNA TUMAČENJA PROPISANIH PRAVILA O ZABRANI ILI DOZVOLJAVANJU RIBOLOVA IZ SAMOG STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE, TAKO SU I NA RAZNIM STRANICAMA POČELE RAZNE OBJAVE. ZA SADA JE NA NAŠIM JEZERIMA ZABRANJEN RIBOLOV I TAKO ĆE OSTATI SVE DOK HŠRS NE KAŽE DRUGAČIJE U SURADNJI SA CIVILNOM ZAŠTITOM. ČUVAJTE SEBE I SVOJE, NEMOJTE SE DOVODITI U SITUACIJU DA SUTRA RADI VAS NETKO OBOLI. NAŽALOST VEČINOM OBOLJEVA VIŠE ČLANOVA OBITELJI. KADA SE DOZVOLI RIBOLOV U BILO KOJEM OBLIKU BITI ĆETE OBAVIJEŠTENI PREKO OVE STRANICE. BISTRO ŽELJKO LAKLIJA ZABRANA RIBOLOVA NAJMANJE MJESEC DANA - ODLUKA DANA 21.03.2020.godine ZŠRDUB DONIJELA JE ODLUKU PO NAPUTKU GLAVNOG STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE REPUBLIKE HRVATSKE ZA OBRANU OD KORONA VIRUSA DA NA JEZERIMA ČLANICAMA  ZŠRDUB: NEMA RIBOLOVA  NAJMANJE MJESEC DANA OD DONOŠENJA OVE ODLUKE. RIBOČUVARSKA SLUŽBA OBAVLJATI ĆE REDOVNE I POJAČANE OPHODNJE NA NAŠIM JEZERIMA. MOLIMO SVE RIBIĆE DA SE PRIDRŽAVAJU OVE ODLUKE KAO I UPOZORENJA GLAVNOG STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE. O DALJNJIM POSTUPANJIMA BITI ĆETE OBAVIJEŠTENI PO NJIHOVIM SAZNANJIMA PREKO OVE STRANICE.... ODGODA SVIH SASTANAKA I TAKMIČENJA - Po naputku stožera civilne zaštite do daljnjeg odgađaju se svi dogovoreni sastanci i ribolovna takmičenja ŽŠRS i ZŠRDUB. Bistro Predsjednik ZŠRDUB Željko Laklija OBAVIJEST O ODGAĐANJU RIBIČKOG ISPITA - Ribički ispiti se odgađaju dok se ne stvore uvjeti za normalno kretanje ljudi. Lp Željko Laklija Zapisnik sa skupštine ZŠRDUB 20.02.2020. -
Pastrvski grgeč

Veliki pastrvski grgeč često djeluje kao neuhvatljiva riba. Gledate ga kako polako pliva, stoji pod kakvom granom ili panjem, ponekad jurne i nešto proguta, ali - ne grize. U većini slučajeva on lovi plijen pomoću vida, a zbog položaja očiju na gornjem dijelu glave koncentriran je na događanja na površini. Želite li ga uloviti izbjegavajte nagle pokrete, pazite da vam sunce nije za leđima, a sjena na vodi. Krećite se polako i što tiše. Pažljivo gledajte vodu, razmišljajte i nikad ne bacajte varalicu bez veze. Jedan pogrešan pokret ili ubačaj varalice može upropastiti "bass" priliku života. 
Za početak evo nekoliko prijedloga koji će unaprijediti vaš ribolov.

U rano proljeće najveće pastrvske grgeče tražite uz obalu i po plićacima do metar dubine. Na tim se mjestima voda najbrže zagrijava što osim zimogroznih Amerikanaca privlači i njihov prirodni plijen. To su većinom sitne ribe pa je i najbolji mamac za ovo razdoblje mali plivajući plitkoronac dužine od pet do sedam centimetara. Provjereni favorit je Shad Rap, no možete uporijebiti i neki drugi vobler sličnih osobina. Ključ uspjeha je u načinu potezanja. 

Dok puše, veliki grgeči obično potraže sigurnost i mir širokih polja lopoče. Kad vjetar stane često se događa na otvorenoj vodi nema ni jedne ribe, a klasično povlačenje varalica uz rub vodenog gustiša ne daje željene rezultate. Ipak, postoji način kako im i tada možete doskočiti. Budite iznimno mirni, sjednite uz obalu i promatrajte površinu pod lopočem. 
Kada ugledate lagano mreškanje između lopoča, uočili ste cilj. Laganim priborom bacite Sluga ravno na lopoč i povucite ga tako da trećina mamca bude u vodi, a ostatak lagano priljepljen za list. Vrhom štapa podrhtavajte silikoncem zajedno s lopočem na kojem leži. 
Iznenadit ćete se koliko je to zanimljivo grgečima koji se nalaze u blizini. Vibracije će ih prije ili kasnije privući i potaknuti na griz. Odgovoriti treba pravodobnom snažnom kontrom, a ribu vući bez ikakva popuštanja kako se ne bi zaplela u stabljike lopoča.

Prethodni
  Linjak
  Slatkovodne ribe - Sve